Тяга до певних продуктів може говорити не тільки про дефіцит певних вітамінів і мінералів в організмі, про це докладніше тут bvshop.com.ua, пристрасті можуть розповісти також і про вплив реклами на вашу споживчу поведінку, наявність особистих уподобань і смаків. Крім того, це може бути пов’язане і з соціальними факторами, статусом, належністю до якоїсь спільноти.

Чинники, що викликають тяга до певної їжі

  1. Фізіологічні потреби

Тяга до деяких продуктів може говорити про те, що організму не вистачає певних поживних речовин. Наприклад, бажання їсти м’ясо може говорити про нестачу білка, а бажання солодкого – про нестачу вуглеводів.

  1. Емоційний стан

Деякі люди їдять у відповідь на стрес, нудьгу чи тривогу. До найпоширеніших «заїдавців» відносяться цукерки, булочки, чіпси, морозиво.

  1. Харчові пристрасті

У багатьох людей є певні продукти, які вони люблять найбільше і які викликають у них потяг, незалежно від фізіологічних чи емоційних факторів.

  1. Культурні та соціальні фактори

Деякі продукти можуть бути пов’язані з особистими або культурними традиціями, що може призводити до потягу до них у певний час року або в певних ситуаціях. Мандарини у грудні, смажені сосиски у походах, глінтвейн восени, кавун у серпні тощо.

Про що говорить тяга до певних продуктів

Про що говорять харчові уподобання

Тяга до м’яса може вказувати на дефіцит білка або заліза в організмі, а також, наприклад, бажання отримати відчуття ситості та задоволення.

Тяга до солодкого може бути пов’язана з нестачею магнію і хрому, а також емоційним стресом або депресією, коли людина хоче, як би втішити себе смачненькою.

Потяг до алкоголю може говорити про дефіцит вітамінів групи B, а також про прагнення уникнути негативних емоцій або зняти напругу.

Нижче ми зібрали найпоширеніші взаємозв’язки продуктів та дефіциту в організмі:

Кава, шоколад, гречка – дефіцит магнію.

Сир, молоко, кефір – дефіцит кальцію.

Морепродукти – дефіцит йоду.

Червоне м’ясо, бобові, родзинки, буряк – дефіцит заліза.

Горіхи, фісташки – дефіцит магнію або цинку.

Солодощі – дефіцит хрому.

Сіль – дефіцит натрію.

Яйця, тунець – дефіцит вітаміну D.

Цитрусові, капуста, червоний перець – дефіцит вітаміну C.

Курка – дефіцит білка.

Цибуля, часник – дефіцит сірки.

Морква – дефіцит бета-каротину.

Печінка – дефіцит вітаміну A.

Риба, насіння льону – дефіцит Омега-3 жирних кислот.

Спаржа – дефіцит фолату.

Темний шоколад – дефіцит заліза та магнію.

Про що говорить тяга до певних продуктів

Авокадо – дефіцит калію та магнію.

Банани – дефіцит калію.

Желатин – дефіцит колагену та білка.

Зелений горошок – дефіцит вітаміну С та заліза.

Зелений чай, ягоди – дефіцит антиоксидантів.

Вівсянка – дефіцит клітковини та білка.

Пиво – дефіцит вітамінів групи В.

Рікотта – дефіцит кальцію та білка.

Насіння гарбуза – дефіцит цинку та магнію.

Яблука – дефіцит вітаміну C та клітковини.

Деякі незвичайні харчові пристрасті можуть вказувати на дефіцит певних вітамінів або мінералів в організмі. Наприклад, потяг до землі у вагітних може бути пов’язана з дефіцитом заліза, а потяг до льоду – з дефіцитом заліза та цинку.

У будь-якому випадку, якщо у вас виникають незвичайні харчові пристрасті, краще звернутися до лікаря або дієтологи, щоб з’ясувати причину їх появи і визначити, які продукти можуть допомогти задовольнити потреби організму. Важливо стежити за своїм харчуванням та уважно прислухатися до потреб, щоб підтримувати здоров’я та гарний настрій.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *